به گزارش راهبرد معاصر؛ طرح شفافیت آراء نمایندگان به طرح مشترک محمدجواد فتحی و حسینعلی حاجی دلیگانی گفته میشود که با نام اصلی «طرح الحاق دو تبصره به ماده ۱۱۹ قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی» در مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی به ثبت رسیدهاست. هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی در تاریخ ۱۴ شهریورماه ۱۳۹۷ این طرح را با حمایت رسمی ۱۶۰ نماینده اعلام وصول کرد.
با این حال و پس از گذشت قریب به یک سال، نمایندگان مجلس شورای اسلامی در نشست علنی یکشنبه (سوم شهریور 98) پارلمان با دو فوریت طرح اصلاح موادی از آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی (شفافیت آرا) مخالفت کردند.
نمایندگان با 69 رای موافق، 103 رای مخالف و 8 رای ممتنع از مجموع 212 نماینده حاضر در جلسه با دو فوریت طرح مزبور مخالفت کردند. همین امر منجر شد تا افکار عمومی و مطبوعات به انتقاد از این اقدام مجلس روی آورند.
در جدیدترین اظهار نظر قابل تاملی در این باره، عضو فراکسیون امید شدیدا با طرح یاد شده مخالفت کرده و آن را مصداق به توپ بستن مجلس دانسته است. بهرام پارسایی نماینده مردم شیراز و سخنگوی کمیسون اصل۹۰ مجلس در گفتوگو با خبرنگار سیاسی ایلنا، علت مخالفت خود با طرح شفافیت آراء نمایندگان را اینگونه بیانکرد: اگر آن تعداد نمایندگانی که اعلام کردند با شفافیت آرا موافق هستند، واقعا موافق بودند، پیشنهاد این طرح در مجلس رای میآورد، اکثرا دلیل موافقت نمایندگان نیز به خاطر جو روانی است که افرادی که بالظاهر پرچمداران شفافیت در جامعه هستند ایجاد کردند.
وی با بیان اینکه با اصرار تعدادی از نمایندگان را به وادار به رسیدگی به این طرح کردهاند، گفت: شما اول ببینید که پرچمداران طرح شفافیت آرا که بالظاهر، طرح قشنگی هم میآید و همه آن را میپسندند، اما پشت آن خیلی خطرناک است، چه کسانی هستند.
این نماینده مجلس گفت: طرح شفافیت با به توپ بستن مجلس مساوی است و دارم انواع پیامکهای تهدید و توهینآمیزی را که در زمان تصویب FATF برای ما فرستادند، مرور میکنم.
وی افزود: وقتی در مورد یک طرح حتی در زمانی که رایها مشخص نیستT نماینده را اینگونه مورد تهدید قرار میدهند، به نظر شما بعد از تصویب این طرح گروههای فشار به خواستههای خود میرسند یا نمیرسند؟ یعنی هر چیزی که در حال حاضر منع قانونی ندارد، مثل ورود زنان در ورزشگاهها، در صورت شفافسازی آراء، آن را با فشاری که گروههای فشار میآورند و مسائلی را که جنبه قانونی ندارد قانونمند میکنند؛ مانند بلایی که زمان بررسی FATF بر نمایندگان آوردند، اما چون رایها شفاف نبود FATF رای آورد.
عضو فراکسیون امید یادآور شد: این خطر برای جامعه و کشور جدی است، مطمئن باشید اگر این شفافیت بود، FATF و حتی برجام هم به نتیجه نمیرسید.
وی تصریح کرد: در صورت تصویب طرح، نهادهای قدرت، گروههای فشار و آنهایی که میتوانند در تایید و رد صلاحیت افراد اعمال نفوذ کنند و اثرگذار باشند تمام خواستههایشان را به قانون تبدیل خواهند کرد.
سخنگوی فراکسیون اصل ۹۰ مجلس ادامه داد: علمداران شفافیت چرا به طرح تحقیق و تفحص از شهرداری تهران رای ندادند و مخالفت کردند؟ یعنی اگر بحث شفافیت است، مگر تحقیق و تفحص میخواست چه کاری انجام دهد؟ میخواست وضعیت مالی شهرداری تهران را که ابهامات زیادی روی آن است را شفاف کند.
پارسایی پیامک تهدیدآمیزی را که در زمان تصویب لایحه FATF برایش ارسال و او را در صورت رای مثبت دادن به این طرح در جرگه یزیدیها دانسته بودند، خواند و افزود: آنها با ارسال این پیام میخواستند بگویند موافقان FATF یزیدی هستند و یزیدیان هم در این کشور تکلیفشان مشخص است.
وی با بیان اینکه این یک پیام از چندین پیام تهدید و توهینآمیز است، گفت: این طرحی پوپولیستی است و اگر میخواهند شفافسازی کنند، در شهرداری تهران و در بخش هولوگرامها، تغییر کاربریها و مجوزهایی که صادر شده به ویژه آنهایی که به ایرانمال داده شد، پارکهایی که فروخته شد و همچنین مسائلی که ورود آقای نجفی باعث شد این بلا به سرش بیاید، را شفاف کنند.
سخنگوی کمیسون اصل ۹۰ تاکید کرد: اگر به دنبال شفافسازی هستند بیایند همزمان به تحقیق و تفحص از تخلفات شهرداری تهران رای بدهند که قائم مقام آن هم بازداشت است.
این نماینده اصلاح طلب درباره فشار برای تصویب شفافیت آرا نمایندگان و طرح اولیهای که فراکسیون امید به مجلس ارائه کرد، گفت: این طرح اول از سوی فراکسیون امید در مجلس مطرح شد اما بعد از اینکه پیبردند که این پیشنهاد پیشنهادی است که میتواند تبعات سنگینی داشته باشند آن را پیگیری نکردند.